Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-28@22:12:19 GMT

تفسیر حمد(۲) | تمام قرآن تفسیر سوره حمد است

تاریخ انتشار: ۳ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۷۴۳۶۲۸

تفسیر حمد(۲) | تمام قرآن تفسیر سوره حمد است

حجت‌الاسلام میرکتولی با بیان اینکه ملاصدرا می‌گوید نسبت سوره حمد به تمام قرآن مانند نسبت انسان به جهان هستی است، افزود: همان طور که سوره حمد چکیده‌ای از تمام قرآن است، انسان نیز چکیده‌ای از عالم هستی است. ۰۳ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۱:۲۷ فرهنگی دین ، قرآن و اندیشه نظرات

حجت‌الاسلام مرتضی میرکتولی، دبیر مجمع عالی تفسیر قرآن کریم در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا درباره جایگاه سوره حمد گفت: این سوره با تعبیر فاتحةالکتاب یعنی سوره‌ای که در آغاز قرآن کریم و کلید سوره‌های قرآن است، یاد می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ملاصدرا می‌گوید نسبت سوره حمد به تمام قرآن مانند نسبت انسان به جهان هستی است.  یعنی تمام قرآن در سوره حمد است و اگر بخواهیم آن را شرح و تفسیر کنیم، تمام قرآن تفسیر سوره حمد است. همان گونه که آدمی اجمالی از عالم است و تمام ذرات عالم در وجود آدم به عنوان جهان کوچک جمع شده است و اگر آدمی بخواهد شرح و بسط پیدا کند، تبدیل به جهان هستی می‌شود و انسان بزرگی شکل می‌گیرد. 

وی با اشاره به اینکه سوره حمد مشتمل بر معارف توحیدی، معاد، امامت و نبوت است،‌ افزود: چکیده قرآن کریم بر همین چند پایه استوار است که همه این‌ها را در سوره حمد مشاهده می‌کنیم. زمانی که می‌خوانیم «الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ» یعنی حمد را مختص ذات مقدس خداوند یکتا کردیم. همچنین در آیه «مالِكِ یَوْمِ الدِّینِ» درس معاد و در فراز «صِراطَ الَّذِینَ أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ» درس امامت و نبوت را می‌آموزیم؛ زیرا بالاترین مصداق متنعمان درگاه الهی در درجه اول ائمه(ع) سپس انبیاء و اولیای الهی هستند. 

بیشتر بخوانید: تفسیر حمد(1) | آثار و فوائد «بسم الله الرحمن الرحیم»

حجت‌الاسلام میرکتولی در بیان ویژگی «ام‌الکتابی» سوره حمد اظهار کرد: سوره حمد به ام‌الکتاب مشهور است،‌ زیرا محور، مرکز و فشرده‌ای از پیکره کل قرآن در این سوره قرار دارد. همان طور که مادر نقش محوری در ایجاد همبستگی در محیط منزل بر عهده دارد و همگان به دور شمع وجود او می‌چرخند، همه سوره‌ها حول محور سوره حمد می‌چرخند.

وی درباره دیگر ویژگی سوره حمد گفت: سوره حمد مشهور به سبع مثانی نیز است. خداوند در آیه78 سوره حجر می‌فرماید «وَ لَقَدْ آتَیْنَاكَ سَبْعًا مِّنَ الْمَثَانِی وَالْقُرْآنَ الْعَظِیمَ؛ ما به تو سبع مثانی و قرآن عظیم عطا کردیم». یعنی سوره حمد را در یک طرف و قرآن عظیم را در کفه دیگر ترازو قرار داده است. منظور از «سبع:7» یعنی هفت آیه و منظور از «مثانی:زوج» یعنی دو بار تکرار شده. ما در این سوره دوبار عبارت رحمان و رحیم، دوبار عبارت صراط و نیز در نمازهای پنجگانه هر کدام دوبار سوره حمد را می‌خوانیم. 

انتهای‌پیام/ 

R1392/P1010114/S4,37/CT1

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۷۴۳۶۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فال حافظ امروز یک‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر

دمی همدم و همراه شدن با حضرت حافظ پیشینه‌ای چند قرنی در میان ایرانیان و فرهنگ ایرانی دارد. بدون شک همه ایرانیان از خردسالی با حافظ و فال این شاعر و عارف نامی آشنایی دارند.  

به گزارش «زی‌سان»، حافظ‌خوانی در مراسم‌های مختلف همانند لحظه سال تحویل و شب یلدا، بخشی از فرهنگ و سنت دیرینه جامعه ایرانی است. در کنار خواندن غزلیات، گرفتن فال حافظ نیز یک رسم همیشگی برای ایرانیان است.  

این باور قدیمی در میان ایرانیان وجود دارد که حضرت حافظ داننده عالم نهان و غیب است و در لحظات مختلف با رجوع فال حافظ می‌توان تصمیم درست را گرفت. فال یک‌شنبه ۹ اردیبهشت به تفال حافظ بدین گونه است:‌

ما بدین در نه پِیِ حشمت و جاه آمده‌ایم

از بد حادثه این جا به پناه آمده‌ایم

رهروِ منزلِ عشقیم و ز سرحدِّ عَدَم

تا به اقلیمِ وجود این همه راه آمده‌ایم

سبزهٔ خطِّ تو دیدیم و ز بُستانِ بهشت

به طلبکاریِ این مهرگیاه آمده‌ایم

با چُنین گنج که شد خازنِ او روحِ امین

به گدایی به درِ خانهٔ شاه آمده‌ایم

لنگرِ حِلمِ تو‌ای کِشتیِ توفیق کجاست؟

که در این بحرِ کَرَم غرقِ گناه آمده‌ایم

آبرو می‌رود‌ای ابرِ خطاپوش ببار

که به دیوانِ عمل نامه سیاه آمده‌ایم

حافظ این خرقهٔ پشمینه بینداز که ما

از پِیِ قافله با آتشِ آه آمده‌ایم

تعبیر و تفسیر غزل

چرخ روزگار راه زندگی‌ات را عوض کرده است و باعث شده طعم یأس و ناامیدی را بچشی. اما در همه حال از یاد خدا غافل نشده‌ای. اکنون نیز دست به دعا بردار تا خداوند یاری‌ات کند. به زودی به برکت قرآن کرم و بخشش خدا شامل حالت می‌شود. صبر کن و ببین چگونه آبروی کسانی که می‌خواستند تو را گناهکار جلوه دهند می‌رود و همه چیز روشن می‌شود. مگذار ظواهر تو را فریب دهند و عاقلانه و دور از احساسات تصمیم بگیر.     

tags # فال حافظ ، فال سایر اخبار اسرار تکامل آلت‌ جنسی؛ رابطه جنسی انسان‌های اولیه مثل گوریل‌ها بود؟ (تصاویر) «زو»؛ گاو عقیم و غول‌پیکری که توسط انسان‌ها به وجود آمد! اتفاق عجیب که همزمان با انقراض دایناسورها در زمین رخ داد! (تصاویر) کشف پرنده‌ عجیبی که سمت راست بدنش نر است و سمت چپش ماده!

دیگر خبرها

  • هدف از تحمیل بی‌حجابی به جامعه چیست؟
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (9 اردیبهشت)
  • فال حافظ امروز یک‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • رادیو یعنی گرما صمیمیت و درک هستی
  • امام رضا، محل وفاق تمام مسلمانان جهان است
  • امام رضا (ع) محل وفاق تمام مسلمانان جهان است
  • محکم‌ترین اصل قانون اساسی اسلام که در نهج البلاغه آمده است
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (8 اردیبهشت)
  • فال حافظ امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • پایان رقابت‌های قهرمانی کاراته کشور با معرفی نفرات برتر+فیلم